به گزارش ميراث آريا(CHTN)، \"سامان سورتيجي\" سرپرست کاوش قلعه \"کنگلو\" منطقه سوادکوه در نهمين گردهمايي بين‌المللي باستان‌شناسي با بيان اين مطلب گفت: با توجه به نوع کتابت خط پهلوي روي نگين انگشتري کشف‌شده در کاوش‌هاي اخير تاريخ بناي قلعه به حدود قرن 3 و 4 ميلادي مي‌رسد.

وي ادامه داد: ساختمان بنا با پلان بيضوي‌ خود زماني سه طبقه داشته که در هر طقه دو ديوار جداکننده در راستاني شمالي- جنوبي در ميانه آن بنا شده بود. البته از ديوارهاي جداکننده در طبقه سوم، تنها داغ و اثر آن و در طبقه دوم بخش‌هايي از آنها بر جاي مانده است. به همين دليل عمليات حفاري قلعه با توجه به از بين رفتن بخش اعظمي از معماري طبقه سوم، از طبقه دوم شروع شد و تا روي کفي از جنس ملاط گچ که در نتيجه پر کردن طبقه اول احداث شده، ادامه يافت.

به گفته سورتيجي با کشف کف ذکرشده و تعميم آن به ورودي مسدودشده در طبقه اول، مشخص شد که فضاهاي طبقه اول احتمالا براي تقويت مرکز ثقل بنا و احداث طبقات فوقاني و يا تغيير کاربري با لاشه سنگ و ملاط غرق آبي گچ، پر و مفروش کردند.

کشف سه فضاي مربع مستطيل شکل در ضلع غربي حصار يا ديوار خارجي قلعه از ديگر نکاتي بود که اين باستان‌شناس به آن اشاره کرد و گفت: فضاي مربع مستطيل شکل به صورت پلکاني ساخته و با بررسي‌ بيشتر قرينه ساختارهاي اخير در ضلع شرقي قلعه نيز شناسايي شد. ضمن آنکه در فضاهاي کشف‌شده بر اثر تخريب‌هاي طبيعي نشانه‌اي از کف‌سازي مشاهده نشده است اما در نتيجه پر کردن با خاک، در آخرين مرحله از ساخت و ساز و گسترش قلعه، از آنها به عنوان تراس‌هايي پلکاني شکل استفاده مي‌شده است.

وي درباره سفال‌هاي کشف‌شده در قلعه\" کنگلو \"خاطرنشان کرد: ظروف سفالين قلعه \"کنگلو \"شامل خمره، ظروف جمع‌آوري و نگهداري غلات، تنگ و به ندرت کاسه و بشقاب بوده است.

اين باستان‌شناس گفت: ظروف نگهداري غلات، داراي پايه‌هاي کوچک، شکم برجسته و لبه قطور برگشته روي دهانه ظرف و با به صورت آويخته بوده است. ضمن آنکه نقوش بکاررفته روي آنها از نوع کنده، برجسته و تعدادي به صورت داغ است که شامل طرح‌هاي هندسي، خطوط متقاطع، طنابي و موجي است.

به گفته سورتيجي، باستان‌شناسان با توجه به وجود حوض‌هاي پلکاني، راه‌آب و يا فضاهايي که صخره‌هاي بستر قلعه را در برگرفته، اجاق‌هاي فاقد معماري يا کف‌هاي سوخته‌اي در طبقه دوم و اشياي مکشوفه از گور متعلق به تدفين دوره ساساني با نمادهايي از مهرپرستي احتمال مي‌دهند که بناي قلعه کنگلو نيايشگاهي در دوره ساسانيان بوده است.

بنا بر اين گزارش، قلعه \"کنگلو \"در نزديکي روستايي به نام \"کنگلو\" در سواد کوه مازندران بنا شده است.

\"کنگ\" در فارسي باستان به معني \"قلعه\" و \"لو\" در گويش مازندراني به معناي دم و نزديک است. بنابراين انتخاب کلمه مرکب \"کنگلو\" با توجه به قرار گيري روستا در کنار قلعه، انتساب مناسبي است.

شرق و غرب قلعه امتداد دره عميقي به عمق حدود 350 متر است. اين دره از جهت غرب به سرتنگه، مسير خطير کوه با سمنان و طاق عظيم اسپهبد خورشيد آخرين بازمانده شاهان ساساني در مازندران و از سمت شرق به روستاي آريم راه‌مي‌يابد.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1386092034